08 december 2021

Leerteams: meer diversiteit in opleidingen, studenten en vraagstukken


De leerteams zijn weer gestart, waaronder dit jaar zes nieuwe. Thema is ‘Grenzen oversteken’, wat zich vertaalt naar meer diversiteit in opleidingen en studenten. Maar ook voor de vraagstukken kijkt het ontwerpteam Interprofessionele leerteams naar onderwerpen buiten de school. Verder zijn er dialoogkaarten ontwikkeld en benoemt het team een ‘Leerteam van de maand’.

Kick-off en start leerteams
De kick-off voor onder andere de leerteambegeleiders is geweest en de leerteams zijn begonnen. “We zijn weer gestart!”, aldus een enthousiaste Pieter Pols. De deelprojectleider vervolgt: “Heel fijn ook dat de leerteams – dit jaar waarschijnlijk twintig – zich weer vullen met studenten van allerlei opleidingen uit de verschillende domeinen van Kind en Educatie.”

Een extra welkom is er voor alle nieuwe leerteams: De Wilgenburg in Zwolle, IKC de Aquamarijn in Zwolle, De Klimboom in Dronten, de Golfslag in Swifterbant, de Steenuil in Deventer en SBO de Vorm in Apeldoorn. De Vlieger in Zwolle en Travers hopen in januari ook aan te sluiten.

Wat Pieter opvalt en wat hij mooi vindt is dat de leerteams hun ‘eigenaarschap’ oppakken en zelf aan de slag gaan met hun interprofessionele vraagstuk in de organisatie. “Het is altijd weer even zoeken naar de verbinding met elkaar: als studenten, als leerteambegeleiders en ook als praktijkorganisatie. Maar dat mag ook. Vanuit ons ontwerpteam proberen we te ondersteunen en de verbinding te houden met elkaar. Ieder leerteam op zijn eigen manier. Daarbij is het goed om elkaar te blijven opzoeken met vragen en suggesties.”

Jaarthema
Dit jaar staat binnen het Innovatiecluster het thema ‘Grenzen oversteken’ centraal. Pieter: “Dit betekent dat we insteken op meer diversiteit in opleidingen en studenten binnen de leerteams. Zo proberen we de inbreng en inzet van het Sociale domein en het domein van Sport en Bewegen te vergroten door studenten Social Work en Sport & Bewegen te laten participeren in de leerteams.”

Vraagstukken
Het ontwerpteam zet dit jaar in de leerteams ook in op interprofessionele vraagstukken. “Dat houdt in dat een leerteam aan het werk gaat met een onderwerp dat niet alleen binnen de school plaatsvindt, maar ook daarbuiten: in de wijk, met de sportclub, met het buurtcentrum, met het wijkteam”, zegt Pieter. Volgens hem een mooie uitdaging die vraagt om ‘over je eigen grenzen heen te kijken’.

Dialoogkaarten
Om met elkaar in gesprek te komen en te gaan over interprofessioneel leren en werken, zijn voor opleidingsinstellingen dialoogkaarten ontwikkeld. Zodra ze klaar zijn, gaat het ontwerpteam deze uitdelen.

Leerteam van de maand
Het ontwerpteam benoemt vanaf dit schooljaar ook een ‘Leerteam van de maand’. Voor januari 2022 is dit het leerteam van IKC de IJsselhof in Zwolle-Zuid. “We proberen ieder maand een ander leerteam in de picture te zetten. Wil je dat jouw leerteam ‘Leerteam van de maand’ wordt? Laat het ons weten via innovatiecluster@landstede.nl o.v.v. ‘Leerteam van de maand’.