13 oktober 2023

Derde Werkplaats levert mooie ideeën voor curricula op


Van een speeddate tussen studenten en een interprofessioneel project in de wijk: de derde Werkplaats die op 10 oktober plaatsvond, leverde mooie ideeën op. “Het was een energieke bijeenkomst over de stand van zaken omtrent het integreren van interprofessioneel samenwerken in de curricula”, zegt deelprojectleider Alineke van Bemmel.

“Voorafgaand aan deze Werkplaats hebben we interviews gehouden met de betrokken opleidingen om te horen waar zij staan met betrekking tot die integratie van interprofessioneel samenwerken in de curricula. Deze uitkomsten hebben we tijdens de Werkplaats gepresenteerd”, vertelt deelprojectleider Alineke van Bemmel.

“Vervolgens zijn we met elkaar over die uitkomsten in gesprek gegaan tijdens een postersessie. Daarbij namen de deelnemers een kijkje in elkaars keuken en deden ze ideeën op waarmee ze mogelijk binnen hun eigen opleiding aan de slag kunnen.” Alineke concludeert: “Het was mooi om te zien hoe interprofessioneel samenwerken steeds meer een plek in de curricula van de opleidingen krijgt.”

Opdrachten
Na de postersessie konden de deelnemers aanschuiven bij een van de vier tafels. Aan elke tafel werkten ze aan een specifieke opdracht:

  • Een bestaande opdracht vertalen naar eigen context van de opleiding.
  • Eenmalig opleidingsoverstijgend een activiteit organiseren.
  • Samen een project van meerdere weken organiseren. 
  • Een nieuwe opdracht bedenken waar interprofessioneel samenwerken een plek krijgt. 

Opbrengsten
De opdrachten leverden mooie ideeën op: onder andere het oprichten van ‘Het Ministerie van het Kind’, samenwerken aan een nieuw interprofessioneel project in de wijk, een speeddate tussen studenten van verschillende opleidingen en mooie reflecties op interne processen. “We zijn benieuwd hoe al deze opbrengsten binnen de opleidingsinstellingen een gevolg gaan krijgen”, aldus Alineke.

Volgende Werkplaats 
De volgende werkplaats vindt plaats op dinsdag 12 maart van 16.30-19.30 uur in Zwolle. Aanmelden kan hier. “Tijdens deze Werkplaats is er ruimte om verder te bouwen aan interprofessioneel samenwerken in de curricula van de opleidingen. Ook gaan we verder met de ideeën die tijdens de derde Werkplaats bedacht zijn.”