19 juni 2023

Francien Schipper-Modderman over de focus voor komend jaar


‘Een heel eind op weg…’ Dat zeiden we in het projectteam tegen elkaar, een paar weken geleden. Zo richting het einde van het project, we hebben nog één jaar te gaan, is het tijd om na te denken over een vervolg. Want dat gaat er zeker komen. Maar hoe het eruit gaat zien? Daar gaan we de aankomende maanden samen met onze partners goed de tijd voor nemen. Tijd om te reflecteren en te kijken naar behaalde resultaten.

Wat betreft die resultaten: we blijken al een heel eind op weg te zijn. Met name het afgelopen jaar hebben we veel tijd gestoken in de professionele ontmoeting.

Werkplaatsen, trainingen en good practice
Zo hadden we twee waardevolle Werkplaatsen, waar collega’s vanuit verschillende opleidingen met elkaar, met studenten en met collega’s uit het werkveld in gesprek gingen over het interprofessioneel opleiden.
Verder mochten we in verschillende teams trainingen geven. Ook gingen we met professionals in gesprek om te horen over good practice in het interprofessioneel samenwerken. In die gesprekken kwamen ook de uitdagingen en lastige dilemma’s aan bod. En heel veel studenten mochten weer meedoen in een interprofessioneel leerteam.

Afwijken van gebaande wegen
Het was waardevol om elkaar op allerlei plekken te ontmoeten, te ervaren dat we zelf ook interprofessioneel aan het samenwerken zijn. Waardevol ook om elkaars expertise te ontdekken en in te zetten en hier vervolgens met elkaar stappen in gaan zetten.
Zo zijn we samen een heel eind op weg. Dat woord ‘samen’ is voor ons een sleutelbegrip. Ik ben erg dankbaar en blij dat – met alle inzet die dit project van ons vraagt, soms tegen de stroom in – iedereen met een enorme betrokkenheid en bereidheid durft af te wijken van de gebaande wegen en op zoek gaat naar andere, nieuwe wegen. Want dat is wat interprofessioneel samenwerken soms vraagt. De kracht van ons project zit juist in het samen experimenteren, ontdekken en nieuwsgierig zijn naar het anders zijn van de ander.

Focus laatste projectjaar
Met vertrouwen gaan we ons laatste projectjaar in, met een grote wens om de beweging naar het interprofessioneel samenwerken door te blijven zetten, met een focus op ontmoeting, de lerende professional en onderzoek.

Tot slot wens ik je een prachtige zomer en sluit ik af met een paar regels uit het inspirerende liedje De weg van Stef Bos:

Volg niet de aangegeven richting
Volg niet de route die je kent
De omweg is veel mooier
Je ziet meer langs een weg die je niet kent