01 december 2023

Start leerteam in Harderwijk


In de wijk Frankrijk in Harderwijk zijn cbs De Bron en obs Het Talent samen een leerteam gestart. De officiële aftrap was op 5 oktober met negen studenten vanuit verschillende opleidingen uit de regio. Om de bekendheid van het leerteam een extra zetje te geven en om wat meer te horen over interprofessioneel samenwerken organiseerden beide scholen een bijeenkomst om de samenwerking te vieren en elkaar te ontmoeten.

“De wens voor een interprofessioneel leerteam in Harderwijk bestond al een aantal jaren. Nu is het dan eindelijk gelukt!”, zegt deelprojectleider Pieter Pols enthousiast.

Anouk Abegg, bovenschools schoolopleider Aurora Onderwijsgroep, ging daar verder op in tijdens de bijeenkomst die op 1 november plaatsvond: “We willen al langer de samenwerking met beide scholen – die bij elkaar in de buurt zitten – meer vormgeven. Het leerteam biedt hiervoor een mooie gelegenheid en kans. Interprofessioneel samenwerken biedt de mogelijkheid om gezamenlijk thema’s op te pakken die spelen binnen de scholen, maar die soms ook blijven liggen.”

Daarnaast biedt volgens Anouk de wijk Frankrijk meer dan genoeg mogelijkheden voor samenwerking met andere partners, bijvoorbeeld op het gebied van kinderopvang en sport en cultuur, zoals Ga! Harderwijk.

Vraagstuk rond sport en bewegen
Tijdens de bijeenkomst waren bijna alle medewerkers van beide scholen aanwezig om de samenwerking te vieren en elkaar te ontmoeten. En dat was best bijzonder, weet Pieter: “Want het daadwerkelijk bij elkaar over de vloer komen, elkaar ontmoeten en spreken, was nog niet zo vaak gebeurd. Al direct werden ervaringen uitgewisseld en kennis gedeeld.”

Vanuit het Innovatiecluster Kind en Educatie legde Pieter uit wat interprofessioneel samenwerken inhoudt. Ook liet hij de aanwezigen kennismaken met een aantal hulpmiddelen waarmee je op een leuke, speelse manier tot interprofessioneel samenwerken komt. Verder vond een korte verkenning plaats van het interprofessionele vraagstuk dat het leerteam op gaat pakken. Waarschijnlijk wordt het iets rondom sport en bewegen in samenwerking met Ga! Harderwijk.

Pieter: “Iedereen werd uitgenodigd om vooral mee te denken en te praten over het doen en laten van het leerteam. Ook deden we nog een opdracht die aanzette tot samenwerking en inhoudelijke uitwisseling. Het was het een goed en gezellig samenzijn en een mooie gezamenlijke opstart van het leerteam.”

Veelbelovend
De leerteambegeleiders van het nieuwe leerteam zijn Marieke Klaassen (docent Onderwijs & Opvoeding bij Landstede MBO in Harderwijk) en Anneloes Redder (intern begeleider van Het Talent) en Korina Fidder (leerkracht van De Bron). De opstart is veelbelovend, volgens Pieter. “Natuurlijk is het nog wat zoeken naar een passende werkwijze, een goed moment van samenkomen en het vinden van een mooi interprofessioneel vraagstuk. Maar er is een goede energie vanuit de beide scholen, die samen veel zin om er een mooi jaar van te maken!”