17 juni 2023

Interprofessioneel opleiden tijdens Werkplaatsen


"We kijken terug op een waardevolle tweede Werkplaats, waarin we verder zijn gaan bouwen om interprofessioneel samenwerken een plek in het curriculum te geven", zegt deelprojectleider Alineke van Bemmel. Onder begeleiding van Jolien Boksebeld, docent Pedagogisch Management Kind en Educatie bij Hogeschool Windesheim, zijn de deelnemers op 11 mei met de methode Lego Serious Play letterlijk gaan bouwen met hun handen. Op 10 oktober is de derde Werkplaats.

Lego Serious Play is een methode waarbij je ondersteund wordt in een proces van creatief denken en probleem oplossen. Met de steentjes maak je 3D-modellen van jouw gedachtewereld. Hierdoor kunnen anderen jouw gedachtes en ideeën beter begrijpen, waardoor het makkelijker wordt om op elkaar in te springen en bruggen te bouwen tussen elkaars concepten.

“Het was mooi om te zien hoe door dit creatieve proces een rijke uitwisseling ontstond over interprofessioneel opleiden”, zegt Alineke. Na afloop kregen de deelnemers de eerste versie van de Bouwstenenbox. “Dit is een tool die wij binnen het project Kind en Educatie hebben ontwikkeld voor docenten, studenten en begeleiders. In de Bouwstenenbox zijn de competenties die er zijn voor interprofessioneel samenwerken in het domein Kind en Educatie duidelijk aangegeven.”

Vervolg werkplaats
“In het najaar, op 10 oktober van 16.00-19.00 uur, organiseren we in Zwolle een derde Werkplaats. Ook willen we na de zomer een rol vervullen in de onderlinge uitwisseling rondom interprofessioneel opleiden tussen de opleidingsinstellingen”, aldus Alineke.

“In de tussentijd willen we verder zicht krijgen op wat er al gedaan wordt binnen de opleidingen en verkennen wat nieuwe manieren zijn om interprofessioneel samenwerken een plek te geven in het curriculum”, vervolgt Alineke. “Daarnaast gaan we de Bouwstenenbox verder ontwikkelen. Dit doen we door voorbeelden van opdrachten om aan deze competenties te werken toe te voegen. Zodra de tool helemaal gevuld is, komt hij ook op onze website.”

Lees hier meer over de Werkplaats en de ervaringen van drie deelnemers.