05 juni 2024

Lancering Bouwstenen Box tijdens feestelijke afsluitende bijeenkomst


Het Innovatiecluster Kind en Educatie heeft vijf jaar interprofessioneel samenwerken op dinsdag 4 juni feestelijk en ludiek afgesloten bij Co Zwolle. Ook is de Bouwstenen Box gepresenteerd: een interactieve tool voor professionals, opleiders en begeleiders die willen werken aan interprofessionele samenwerkingsvaardigheden.

“De Bouwstenen Box is een digitale schatkist vol met praktische werkvormen die je direct kunt inzetten om te werken aan interprofessionele grenscompetenties in het domein Kind en Educatie”, aldus mede-ontwikkelaar Lianne Post.

Flexibiliteit
De tool is ontwikkeld nadat uit onderzoek bleek dat er grote verschillen zaten tussen de vaardigheden die studenten in de leerteams leerden. De Bouwstenen Box lost dat probleem op door de grenscompetenties te bieden die nodig zijn om interprofessioneel samen te kunnen werken in het domein Kind en Educatie.

De tool is bruikbaar voor zowel studenten (van alle niveaus en alle leerjaren) en professionals. Verder is de tool opgedeeld in vier thema’s, bij elk thema vind je de bijbehorende grenscompetenties. En bij elke competentie zijn werkvormen beschikbaar. Lianne: “Wat de Bouwstenen Box echt bijzonder maakt, is de flexibiliteit. Je kunt de werkvormen aanpassen aan de specifieke behoeften van je groep waardoor je altijd een aanpak hebt die werkt.”

Beweging
Tijdens de bijeenkomst presenteerde het projectteam wat de betrokkenen zoal met elkaar hebben bereikt en keken ze vooruit. Zo vertelde projectleider Francien Schipper-Modderman over dat het in het begin zoeken was, voor zowel het projectteam als de betrokken organisaties: “Interprofessioneel samenwerken was niet voor iedereen een bekend thema. Om dan toch die innovatie aan te jagen is moed nodig, maar ook vertrouwen dat je goed bezig bent.”

Volgens Francien is mede dankzij het project beweging rondom interprofessioneel samenwerken in gang gezet. “En vanuit beweging ontstaat groei. En die groei gaat door: we gaan komend schooljaar samen moedig en vanuit vertrouwen verder.”